Taronges i (R)-3,4-dihidroxi-5-((S)-1,2-dihidroxietil)furan-2(5H)-ona

(R)-3,4-dihidroxi-5-((S)-1,2-dihidroxietil)furan-2(5H)-ona és el nom químic de l’estereoisòmer levogir de l’àcid ascòrbic, és a dir, la vitamina C (Després de la xiulada de la Copa del Rei i de les declaracions del senyor Mayor Oreja, a fi d’evitar suspicàcies i també per afavorir l’enteniment entre espanyols en el sí d’Europa, afegeixo el nom en anglès per si el traductor d’aquesta pàgina no pot:  (R)-3,4-dihydroxy-5-((S)- 1,2-dihydroxyethyl)furan-2(5H)-one).

vitamina-c

L’estabilitat de la vitamina C es veu afectada si cuinem els aliments en recipients de coure (avui inhabitual) o bé amb l’olla a pressió. Cuinant normalment, no es descompon fins als 190 C, de manera que el contingut en vitamina C dels aliments consumits  no  s’altera de manera important, encara que cal saber que es dilueix en l’aigua de cocció i sovint pot a anar a parar… a la pica.

No sabia quina foto posar: si la del senyor Mayor Oreja, la de l‘estadi de Mestalla (València) o bé l’estructura de la vitamina C. Al final, m’he decidit per les taronges de València, però, com veieu, no me n’he sabut estar de plantificar-hi  també l’estructura  -Oi que és bonica?

090515-6073-s

El taronger viu al pati de casa.

Quant a Toni

-Has viles, ni castells, ni ciutats, comtats ni ducats? -He amors, pensaments, plors, desirers, treballs, llanguiments, qui són mellors que emperis ni regnats (Ramon Llull)
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Comentaris, Fotografies, Química i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

9 respostes a Taronges i (R)-3,4-dihidroxi-5-((S)-1,2-dihidroxietil)furan-2(5H)-ona

 1. alex diu:

  els quimics no esteu gaire be…

 2. Maria Anglada diu:

  Menys mal que ens queda l’humor!!! (… i la lucidesa)
  Gràcies

  • Toni diu:

   Creu-me, Maria, Napoleó va fotre el camp marxar ben fart. Tot allò del timbaler del Bruc és propaganda. Alguns historiadors han llegit massa Rovira i Virgili.

 3. Victoria Ibáñez diu:

  A qué no te atreves con los limones??? Palabrita de química !!

 4. Victoria Ibáñez diu:

  My dear friend
  Is’t not the same, starting with the color.
  Oranges are sweet, lemons are sour. I like the (R)-3,4-dihidroxi-5-((S)-1,2-dihidroxietil)furan-2(5H)-ona in lemons not not in oranges
  XXXX

 5. Homer diu:

  I like beer. Sure that the beer does not have this kind of (R)-3,4-dihydroxy-5-((S)- 1,2-dihydroxyethyl)furan-2(5H)-one). What a mess! (^)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *