Patates amb salsa verda

Aquesta era una recepta familiar fins que vaig saber que altres famílies també la feien, ves per on! És el que passa amb les coses sota secret… Ho sabia tothom… secretament. Convindreu que les receptes familiars tenen una cosa que no tenen les trobades a Internet: estan carregades de records i d'emocions i són, doncs, entrenyables. Quan menjo patates amb salsa verda, em vénen records de quan era petit i es reunia tota la família a Sitges (Bé, una part de la família). Això succeïa sempre a l'estiu i el dia era un dia de mar mentre de dia era: començava a les sis del matí per caçar algun pop matiner i proveir de musclos divuit persones afamades de musclos-de-roca-acabats-de-collir. Seguia el dia a les 10 del matí per anar a la platja, continuava passat migdia amb l'aperitiu, les patates Matutano, el vermut i la menjuca de musclos, les patates amb salsa verda (!) i la inevitable costellada, vi i gasosa. Finalment el gelat, el xampany, el cafè, la copa, el puro, les gotes, el puro, més gotes, un atre cafè amb gotes, la discussió sobre política (tothom contra Franco) i, si s'esqueia, si el dia abans havia tronat, la caminada a mitja tarda per collir cargols als ametllers o bé, si no havia tronat, l'excursió fins a Terramar a collir petxines-mentre-els-nens-barenen. La jornada, ja veieu, era llarga.

De tot plegat, en queda la recepta de la salsa verda i algun film en super-8. Per això, estic segur que, després d'aquesta explicació, trobareu més respectable la humil salsa verda. No cal dir que, per a mi, és una de les millors salses. Però no en faré bandera. Creieu-me: foc als dogmes! Si us agrada, bé, i si no, vos us ho perdereu.

Necessitareu les patates bullides tallades a rodanxes i, per fer la salsa per a quatre persones, un ou dur, una ceba prèviament remullada, oli i julivert a dojo. Ratlleu l'ou i la ceba, talleu el julivert a ajunteu-ho tot amb l'oli. Remeneu fins que emulsioni. La salsa surt diferent emulsionada a mà (que no sempre emulsiona) o amb batedora, però no us sabria dir què és millor. Deixeu refredar les patates que heu bullit. Recordeu que és un menjar d'estiu que es menja fred. Feu les patates de bon matí, doncs. I, just abans de servir, poseu la salsa damunt les patates… 

Salut!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *