Tres bolets enmig d'un prat

Un bolet és l'aparell que conté les espores (carpòfor) de diversos tipus de fongs superiors. Tots els fongs són éssers estranys que participen de propietats dels animals i d'altres que ho són dels vegetals, sense ser ni una cosa ni l'altra —tot i que la micologia, per raons més pràctiques que taxonòmiques, se la inclogui sovint en la botànica. La  tipologia més familiar, que pertany a alguns ordres de la classe dels basidiomicets, consta d'un casquet esfèric, el barret o pileus, sostingut per una cama o estípit: és la part visible d'aquests organismes.

Alguns d'ells són mengívols i fins i tot uns pocs poden ser gastronòmicament valuosos, però la majoria o no tenen interès alimentari o són tòxics. I els primers, en un país poden ser ben apreciats i alhora al pais veí poden ser simplement ignorats, com s'esdevé, per posar un exemple, amb els catalaníssims rovellons (us confesso que personalment m'interessa més la barrila i la conversa a l'aire lliure a l'entorn de la brasa que no pas els propis rovellons).

En català, tenim expressions on utilitzem l'analogia amb els bolets amb significats ben diferents, però que descriuen molt la vida i costums d'aquests fongs. Per exemple, podem dir que creixien com a bolets perquè és ben cert que creixen ràpid, o bé ho podem dir perquè n'hi havia molts, com s'esdevé amb algunes espècies que apareixen cobrint el sol pertot; però també diem de quelcom que era com un bolet per mostrar-ne l'aïllament —i és ben cert que alguns bolets apareixen solitaris enmig del bosc o del prat mostrant un color o una forma que hi destaca per la seva singularitat— però de vegades és justament el contrari perquè s'amaguen com si fossin… bolets.

Des del punt de vista fotogràfic, formes, colors i textures de molts bolets són sense cap mena de dubte objecte de desig.

I com d'interessant és el micropaisatge que generen!

BES_1848-01

Els de la foto són tres bolets enmig d'un prat a la reserva de Freser-Setcases. Tres solitaris bolets, tres, blancs, molt blancs, destacant en el verd molt verd i guaitant el fastuós paisatge pirinàic. Cal, això sí, tirar-se a terra per descobrir com és aquest (petit?) món.

 

Quant a Toni

-Has viles, ni castells, ni ciutats, comtats ni ducats? -He amors, pensaments, plors, desirers, treballs, llanguiments, qui són mellors que emperis ni regnats (Ramon Llull)
Aquesta entrada ha esta publicada en Ciència, Fotografies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *