La cervesa és una beguda amb una antiguitat probablement d’uns sis mil anys. Tenim constància que Sumèria fou el primer lloc on se’n fabricà, però segurament molts altres pobles en llocs diferents van inventar-la. A Aitona, al Segrià, s’hi han trobat les restes europees més antigues de cervesa, de fa tres mil anys! La cervesa quasi va desaparèixer del sud d’Europa amb la romanització del Mediterrani, que va portar una nova beguda, el vi, molt més embriagant, i que s’hi va quedar. I vet aquí com la vinya i el raïm esdevingueren icona de mediterraneïtat. Encara ara, com diu la cançó dels Amics de les Arts, al restaurant les parelles demanen vi, no pas cervesa.
Però m’agrada considerar la cervesa com el primer èxit de la tecnologia química alimentària. A diferència del vi, el moll de l’os de la fabricació del qual roman en la vinya, en el cas de la cervesa, se centra sobretot en el procés, és a dir, en la química i en la microbiologia, o, si ho preferiu menys glamurós, en la cuina…
- Sobre la cervesa
- Històries de la cervesa (en construcció)
- Receptes de cervesa