L'enciam brut és un plat osonenc a base de patates i cebes cuites al caliu i arengades. La versió que jo conec, sense arengada, procedeix del Bisaura, una subcomarca estesa al voltant del castell de Besora, que havia estat del Ripollès i ara és osonenca, i que comprèn els municipis de Santa Maria de Besora, Vidrà, Sant Quirze de Besora, Montesquiu i Sora.
Deixem coure al caliu les patates amb pell i les cebes. Després, a taula, les tallem a trossos ben petits i, si volem, ho aixafem tot amb la forquilla, ben amanit de sal i pebre i oli i, potser, vinagre.
La versió ràpida, molt més urbana, no pot considerar la llar de foc. L'alternativa exprés és coure les patates (han de ser petites) amb pell i la ceba al microones, sense afegir-hi sal. És un plat que no resisteix -ni ho pretén- cap comparació amb l'original, però ves, què voleu!
Recomanat.
Addenda: Si encara sou dels que teniu prevencions sobre la cuina al microones, si us plau llegiu Imants i xocolatines: vet aquí el microones: us ajudarà a superar-ho!
Retroenllaç: De quina ceba hem de plorar? | Des de la Mediterrània
Top site ,.. i will save for later !