Dit i fet

2015-08-08 11.49.19Tres minuts. Potser menys. Vet aquí el que costa avui fer una imatge, editar-la i publicar-la. No fa ni quinze anys que encara hi havia qui deia que això de la fotografia digital no podia tenir futur per allò de la qualitat que sí que tenia la fotografia de base química. No fa ni deu anys que hi havia qui deia que un telèfon és un telèfon i una càmera és una càmera. Ara deu fer cinc anys que la venda de càmeres de butxaca van començar a caure. Avui és ben habitual emprar el mòbil (o bé grans càmeres reflex, tot un  altre món). Segurament als meus pares els devia resultar més pròxim una daguerrotípia, malgrat la llunyania en el temps, que als nostres fills un film en blanc i negre. No fa gaire vaig fracassar estrepitosament intentant explicar el procés fotogràfic clàssic a un vailet de dotze anys!

-Clàssic?

-Quina paraula, coi!

2015-07-04 21_21_59

L'estiu passat vaig decidir fer una col·lecció d'imatges el denominador comú de les quals és haver estat fetes amb el mòbil, un Nexus 5, editades exclusivament amb les eines del mòbil i publicades immediatament des del mòbil. Tenen la frescor de les fotos impulsives, d'oportunitat, fins i tot en la forma d'editar-les. Dit i fet. Ara potser en canviaria coses: aquel blanc massa cremat -o el negre sense detall-, aquella composició no del tot reeixida, aquell gra excessiu -o massa pobre-, els colors estantissos -o massa brillants- o potser amb una dominant mal triada… Però és precisament aquesta segona interpretació la que volia evitar en fer-les. Per això no tocaré res. En la fotografia clàssica (Coi de paraula!), el que més s'hi semblaria és la diapositiva, perquè requeria treballar sobre el visor exclusivament, sense possibilitat d'alterar res posteriorment. En la meva col·lecció almenys he pogut editar-les, impossible en les diapositives.

Vegeu la col·lecció completa: Dit i fet

2015-08-29 20.04.58

 

Quant a Toni

-Has viles, ni castells, ni ciutats, comtats ni ducats? -He amors, pensaments, plors, desirers, treballs, llanguiments, qui són mellors que emperis ni regnats (Ramon Llull)
Aquesta entrada ha esta publicada en Fotografies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *