Alan Turing, la criptografia i l'homosexualitat

Quan jo era petit, es va posar de moda durant uns mesos escriure'ns missatges per sota la taula mentre érem a classe. Els missatges devien ser d'allò més avorrits, ben segur, però tot plegat tenia la morbositat del risc de ser caçats. La gràcia, en realitat, era que escrivíem els missatges en clau. La clau? Substituíem la grafia de les vocals per l'ordre que els correspon (a, e, i, o, u), sense cap consideració cap als accents. Així que la paraula vocal esdevenia v4c1l. Amb això, suposàvem que, d'enxampar-nos mai ningú (el profe), no sabria desxifrar el missatge. Probablement vèiem molts films de la segona guerra mundial! Però era divertit -o així ho recordo- i havíem adquirit prou habilitat per escriure ben ràpid.

Mai no ens van enxampar.

La clau era realment molt simple i, si mai ningú ens hagués enxampat, l'hauria deduïda fàcilment. Fixeu-vos-hi:

1q52st m3ss1tg2 2st1 2scr3t 2n cl15

El primer que crida l'atenció és que no hi ha vocals i, d'altra banda, assignar una vocal al seu ordinal és quelcom summament rudimentari. Es pot complicar, naturalment:

 1r52 tu0n 3tt1 h202 tu10 2rds 3u02 odm1 5000

Ara el nombre 0 substitueix l'espai i, com que les consonants han estat substituïdes per la següent lletra de l'alfabet, apareixen de nou vocals; però poquetes, val a dir-ho. A més l'agrupament en quatre fa més difícil rastrejar les paraules. L'algoritme de xifratge és el conjunt de passos que cal fer per encriptar un missatge, és a dir, convertir-lo en il·legible per a tothom llevat de qui coneix com desencriptar-lo. Arribar a desentrellar l'algoritme que permet entendre un missatge xifrat és una feina ingent, i ja veieu que molt lligada a les Matemàtiques i a l'Estadística. I és que existeixen algoritmes de xifratge molt i molt envitricollats.

L'encriptació de més amunt és simètrica, perquè emissor i receptor coneixen l'algoritme; però hi ha encriptacions asimètriques, en les quals l'algoritme d'encriptació és públic i en canvi el de desencriptació només el coneix el receptor del missatge. Xifrar missatges és indispensable quan fem compres a través del mòbil o internet o quan consultem els comptes del banc telemàticament. Però la criptografia i els missatges xifrats no són res de nou, sinó que fa anys, molts anys que existeixen.

Vet aquí un cas famós, conegut com el del telegrama Zimmermann:

Zimmermann

Telegrama Zimmermann xifrat (llicència pública)

En aquest telegrama, enviat pel ministre d'afers estrangers alemany Zimmermann llavors dels inicis de la Guerra d'Europa, s'hi proposa el recolzament mexicà a Alemanya a canvi del retorn a Mèxic de part dels territoris de l'antiga República de Texas, aleshores -i encara avui- incorporats als Estats Units. Però els serveis secrets britànics van desxifrar el telegrama.

Zimmermannllegible

Telegrama Zimmermann desxifrat (llicència pública)

L'efecte sobre l'opinió pública fou extraordinari i tothom va descobrir que hi havia una ciència, la criptografia (una branca de la Matemàtica) i uns obscurs funcionaris, els criptògrafs, que es dedicaven a pensar algoritmes d'encriptació i també a trobar els algoritmes que permetien llegir els missatges xifrats dels enemics. El telegrama fou publicat als diaris americans el primer de març de 1917, i el 6 d'abril, els Estats Units van declarar la guerra a Alemanya: la Guerra d'Europa esdevenia la Primera Guerra Mundial.

Qui deia que les matemàtiques no afectaven la vida diària?

Ja des dels anys vint, existien a Europa màquines comercials d'encriptació de missatges. Enigma era el nom de la màquina que els alemanys van utilitzar durant la Segona Guerra Mundial. Enigma era una màquina considerada molt segura. Utilitzant simuladors d'Enigma, he obtingut

KBYHMXUVLKVZQQKCCCSANJOQJMNYSB

per a

Aquest missatge està escrit en clau

En la simulació citada, la mateixa finestra (input) serveix per encriptar o desencriptar segons poseu el missatge xifrat o no. La simulació sap què ha de fer. El procés era bastant més llarg en la màquina real. Però això no treu que pagui la pena jugar-hi una estona.

La gràcia d'Enigma era que els signes del missatge xifrat no es corresponien sempre de la mateixa manera als del missatge original, com en els exemples -massa trivials- de l'inici del post, sinó que depenien de les lletres anteriors. Per exemple, escrivint tres vegades seguides "la clau",  generem

KHGWERQHVRVKSCMABL

No hi ha ni rastre que l'expressió és triplicada!

Val a dir que Enigma era una màquina electromecànica, molt allunyada de la tecnologia electrònica actual, però relativament petita: si fa no fa, com una màquina d'escriure de les que solien poblar els despatxos fins fa una dècada.

Alan Turing (1912-1954) era a punt de complir els cinc anys quan succeïa tot l'enrenou del telegrama Zimmermann. Va estudiar Matemàtiques i es dedicà tota la seva vida a la informàtica i la matemàtica. Ell és l'autor del controvertit test per discernir si estem interaccionant amb una màquina o un humà.  Convé recordar aquí que el primer ordinador, amb capacitat de programar-lo, no fou contruït fins a mitjan segle XX, tot i que el concepte de computació ja existia. Per això, els seus treballs sobre informàtica eren a molta distància de la tasca d'un informàtic actual. Durant la Segona Guerra Mundial va estar treballant per als serveis d'intel·ligència del seu país. I li correspon el mèrit d'haver contribuït més que ningú a trobar la manera de poder llegir els missatges que els comandaments alemanys xifraven emprant Enigma. Gran Bretanya li hauria d'estar agraïda perquè les guerres no només es guanyen al camp de batalla.

N'està, d'agraïda?

Alan Turing era homosexual confés (oblideu la literalitat de l'expressió, car l'homosexualitat no és cap pecat), llavors que confessar-ho podia comportar la presó. Va destapar tot l'afer un robatori a casa seva en el qual hi estava involucrat un ex-amant seu. Turing no va negar que el coneixia ni la naturalesa de la coneixença i finalment a tots dos se'ls va aplicar la llei britànica sobre homosexualitat d'aquell moment. No va servir per a res els seus antics serveis a Sa Majestat la Reina i fou condemnat: la llei és la llei! I Alan Turing va triar la castració química per tal d'evitar la presó, però la seva activitat científica es va tallar en sec, i dos anys després es va suïcidar menjant una poma sucada amb cianur.

L'any passat, una grup de científics britànics va sol·licitar al govern que anul·lés la sentència condemnatòria. No se n'han sortit, encara, de moment.

 Sic transit gloria mundi.

 

Per saber-ne més:  El telegrama Zimmermann [2013]

 

Quant a Toni

-Has viles, ni castells, ni ciutats, comtats ni ducats? -He amors, pensaments, plors, desirers, treballs, llanguiments, qui són mellors que emperis ni regnats (Ramon Llull)
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciència, Científics perseguits, Comentaris, Història de la Ciència i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Alan Turing, la criptografia i l'homosexualitat

 1. Joan diu:

  Moltes gràcies per aquest apunt de la cultura criptogràfica.
  Aquest cop la Química només surt al final de l’article i de la vida del protagonista !

 2. Gerard diu:

  Per què no?. La Química forma part de la Història, per bé i per mal. La llista de Politics, Escriptors, Científics, Artistes, Papes, Reis, Emperadors, Herois i/o gent hipócrita significada i important per una o altra causa es tant…tan llarga, que si es castrès a l’antiga (es a dir, amb dues pedres), amb la cantera de Vallcarca no en tindrien prou…

 3. EdwardRew diu:

  Hello my name is Matt D’Agati. A host of Job candidates feel hesitant getting a professional resume services constitutes a mindful nest egg and this is a good puzzle, so it is imperative that we first catalog a modest count of of the garden variety closings that saddled with company presidents who make the commitment and employ a reputable knowing resume engineer partnership.
  We should commence this discussion by citing that a website for an employment network noted as Ladders, communicates that sending a resume put together by a resume sourcing inseminator to any known job position elevate that worker’s percentages of persevering by 60%. As proven, downloading a deftly honed resume to effectively any online institutional vacancy opening increases that same applicant’s fortunes of roping an pow-wow by 81percent.

  Seriously, having a cool resume that is empowered by a platinum resume writing company delivers a razor -sharp competitive spirit to high level applicants and surely CEO -level employment questers, therefor inevitably every notable professional resume creator company also produces worthy and effective social media profiles in addition to worthy resumes. Believe me, having finding a resume that is fittingly -written or correctly developed is certainly the most crucial juncture of any job search, yet securing an equally solid Social Media presence is really slightly less essential in the order of things.Matt D’Agati

 4. Michaelelith diu:

  My buddies and I are blown away that we decided to view the site, this is specifically the the things my friend and I happen to be on the look out for hours. Such up to date info here on the web page is definitely solid – the best and will provide assistance for my cousins quite a bit. it is inherent that this forum has/have a huge amount of unbelieveable of benefitial topics concerning the sorts of stuff I am continually searching and other pages and bases of knowledge definitely exibits it. I’m not typically on the web all of the time however when my clan get a chance we’re usually avidly hunting for this kind of factual information or stuff closely having to do with it. I have a few of my family members that have started a hobby about this because of all that I have found out of the subject and they are probably to be visiting the web site because it is an excellent find. I’m also delving into in new ways to make money and cope with the new changes in seo technology and equally searching for new resource hunting services to feed my hunger for making advances in my own technology. stages of selling a house privately near atlanta ga and South Fulton, Union City GA 30291

 5. EdwardRew diu:

  Hello my name is matt d’agati. A good count of job seekers remain disoriented mapping professional resume companies equals a sensible asset and this is a excellent puzzle, so it is imperative that we first examine a modest count of of the run of the mill final chapters that Commenced with business leaders that make the contract and employ a foundational knowledgeable resume writing services.
  We should commence this subject by referencing that the site for an job searching network called Ladders, says that uploading a resume smithed by a resume help business about any noted job opportunity empower that individual’s opportunities of getting employed by 70%. Moreover, communicating a aptly honed resume to practically any online working vacancy listing emboldens that same applicant’s prospects of tying up an pow-wow by 71%.

  Announce it in the newspaper, having a golden resume that is baked by a golden resume writing bureau manifests a needle -sharp competitive spark to professional level job seekers and also top -level employment hunters, so be it absolutely every certified professional resume builder organization also makes worthy and effective LinkedIn profiles plus golden resumes. Without a doubt, having securing a resume that is properly -written and rightly developed is eternally the most imperative guidepost of any job quest, and having an equally stalwart Social Media presence is confirmedly marginally less essential in the ladder of getting employed.MATT D’AGATI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *