El futur: fosc o il·luminat?

En Josep Masalles mostra a Vilanova Digital una fotografia famosíssima, on apareix tot el món de nit:

Val la pena llegir els comentaris que hi fa, i que segur que molts subscrivim.

La fotografia m’ha portat molts anys enrere, quan era estudiant a la facultat de Química. La primera vegada que vaig veure la imatge va ser a la revista Investigación y Ciencia. L’article relacionava la quantitat de llum amb el desenvolupament econòmic, com no pot ser altrament, però amb connotacions  absolutament positives: era bo si hi havia molta llum. Els meus companys i jo comparàvem contents la lluminositat a la costa barcelonina amb la d’altres zones: més llum, millor, més progrés. Res de pensar en contaminacions de cap mena (no hi havia plans per als residus que generàvem a la facultat),  ni en la sostenibilitat del desenvolupament (l’expressió encara no existia), ni en les diferències entre hemisferis (aleshores érem més al sud que no pas avui), ni res que pugui semblar-se a les reflexions d’en Josep. En realitat, ningú no es preocupava per definir exactament progrés.

No és que les coses hagin canviat. Realment no han canviat. De fet, no solament no han canviat, sinó que han empitjorat. Però ha canviat, sí, i molt, la nostra interpretació, perquè ha canviat també el nostre pensament. Les coses són negres, ben cert, però el fet de veure-les negres és el primer pas per mirar de canviar-ho. Dit al revés és més veritat: si no veiéssim el futur negre, no podríem fer res per evitar-lo.

Apaguem els llums per enllumenar el futur!

Visiteu 
l'associació contra la contaminació lumínica
Cel Fosc

Quant a Toni

-Has viles, ni castells, ni ciutats, comtats ni ducats? -He amors, pensaments, plors, desirers, treballs, llanguiments, qui són mellors que emperis ni regnats (Ramon Llull)
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciència, Comentaris i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El futur: fosc o il·luminat?

  1. Retroenllaç: L’energia nuclear: una bona pregunta — Tonilog (el blog del Toni)

  2. Retroenllaç: Energia nuclear: una bona pregunta | Des de la Mediterrània

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *