Fa molts anys, a la llera del Matarranya

Pintures rupestres de la Font de la Fenellosa, art llevantí, al camí de les Gúbies del Parrissal que segueix la llera del Matarranya.

Nou mil anys enrera, al final del paleolític, a la llera del riu Matarranya, algú va pintar uns homes cavalcant. Per què ho va fer? Probablement mai no passarem de conjecturar explicacions de certesa impossible. Mentrestant, fa una mica de cosa trobar-se aquestes pintures tan esquemàtiques i clares després de tants segles. Utilitzaven ossos o bé carbó vegetal i barrejaven terres de diferents colors amb aigua i greixos d'animals: la Química més antiga que coneixem. És ben segur que llurs creences i habilitats manuals anaven per davant dels coneixements químics, però les pors i les alegries no devien ser gaire diferents de les actuals.

 

Més sobre el Matarranya:
Guia de l'Ebre
El Matarranya

Quant a Toni

-Has viles, ni castells, ni ciutats, comtats ni ducats? -He amors, pensaments, plors, desirers, treballs, llanguiments, qui són mellors que emperis ni regnats (Ramon Llull)
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciència, Comentaris, Fotografies, Química, Viatges i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Fa molts anys, a la llera del Matarranya

  1. Retroenllaç: L’emoció d’un eclipsi | Tonilog (el blog del Toni)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *