El cuscús és un plat berber estès després de la colonització francesa del nord d’Àfrica per tot el Mediterrani. La paraula cuscús deriva de la llengua amazic i actualment designa, sovint sota la forma francesa couscous, no només el plat sinó, per extensió, la sèmola de blat que n’és la base. L’elaboració del plat no és complicada però ben segur que requereix més, molt més de mitja hora. No pas, però, la recepta proposada.
Per elaborar el cuscús trenta minuts, cal la sèmola, cuixes de pollastre -no pits de pollastre!-, mitjanes de xai -millor que costelles-, caldo de verdures -que cal tenir preparat, altrament necessitarem molt més de mitja hora- i cigrons cuits. Poseu a rostir les cuixes de pollastre amb un pèl de sal i pebre i quan les cuixes siguin gairebé cuites, poseu-hi el xai tallat a trossets i sense els ossos. De seguida, poseu-hi els cigrons i el caldo prèviament escalfat. Deixeu que faci xup-xup durant dos minuts, ni un més, i apagueu el foc i corregiu-ne la sal. Coeu la sèmola a banda. Serviu el caldo emplatant a taula i la sèmola en un tassó perquè cadascú se’n vagi afegint a conveniència. Serviu també una salsa picant, com ara tabasco, per si algú li vol donar el puntet -molt recomanable.
Quantitats? Despèn de la gana.