Fotografia: recipient oriünt d’Estrasburg adequat per anar al forn
Aquest és un plat molt adequat per a l’hivern els ingredients del qual són les patates, la ceba, la costella de porc i el formatge múnster (en defecte seu, proveu amb formatges tipus camembert), tot cuinat a l’estil de molts dels plats d’Alsàcia.
Per a quatre persones, poseu a fregir en una cassola amb oli dues cebes tallades a rodanxes. A continuació, poseu-hi quatre costelles de porc, tallades en trossos d’uns quatre centímetres, i espereu que la ceba estigui una mica cuita, amb el foc baixet. Afegiu-hi llavors quatre patates de les grosses talladades també a rodanxes. Partiu algunes de les rodanxes per tal que el midó lligui una mica el suc que s’hi formarà. Afegiu-hi sal (no molta, perquè el formatge ja en té prou), pebre negre, clau, llor i nou moscada i, tot seguit, aigua fins just cobrir les patates, i finalment una culleradeta de cacau. Deixeu que tot plegat vagi coent, vigilant de no quedar-vos sense aigua. Us les haureu de compondre perquè l’aigua s’hagi evaporat gairebé del tot llavors que les patates siguin cuites.
Treieu-ho del foc i poseu-ho en algun recipient tapat que pugui anar al forn, com el de la fotografia. Poseu per damunt el formatge múnster tallat fi (no us hi escarrasseu: molt fi molt fi no pot ser). Per tal que no s’enganxi el formatge al ganivet, mulleu-ne la fulla. En acabat, el formatge ha de cobrir per complert les patates. Amb 300 g, acostuma a haver-hi prou.
Poseu el recipient tapat al forn, prèviament escalfat a 180 C, durant cinc minuts.
Serviu-ho ben calent. Una cervesa ben rossa i fresca serà una bona companya.
Bon profit!
Addenda: El plat pot requerir una mica més de mitja hora, però el podeu deixar preparat per posar-ho al forn. Arribar i moldre!