Aportació a la densitat total
Podem calcular la massa de cada component, si sabem la composició i hem decidit quina densitat inicial haurà de tenir el most, per mitjà de la següent fórmula:
Entre [] les unitats quan cal
GU = densitat – 1000 en el sistema internacional
El factor 117,52 converteix a unitats SI
X = composició percentual en massa del component i expressat en tant per u
m = massa en grams d'i
Ef = eficiència extractiva o quantitat de sucre extret en relació al potencial (0,65 en general, 1 per a sucres i mels, que no requereixen extracció)
C = potencial d’extració1 en unitats en Lb/gal expressades en termes de GU
Exemple:
Volem saber quant hem de pesar de cada component per preparar 5 L d’una cervesa de densitat inicial en SI 1050 (50 GU) de composició: 80% pilsen + 17% fumada + 3% mel.
Potencials d’extracció (v. Ref): Pilsen i fumada: 35 – 37; mel: 30 – 35. Prenent els valors corresponents més baixos per tal d’assegurar densitats mínimes,
Càlcul de l’amargor proporcionada pel llúpol
Amargor donada en unitats IBU (mg d’’alfa-àcids/Kg o ppm)2
m és la massa de llúpol en mg
A el seu percentatge d’alfa-àcids expressat en tant per u
U és el coeficient d’extracció, funció del temps3, expressat en tant per u
V és el volum en litres
El factor de correcció4 per a cerveses amb densitat de most igual o inferior GU = 50 i arriba al valor 1,2 amb GU = 90. Atès que la sensibilitat humana no va més enllà de 5 IBU, en la majoria dels casos pot ser suficient una simple estimació del factor.
Exemple:
Volem conèixer l’amargor aportada per un total de 40 g de llúpol Saaz (3,3% d’alfa-àcids), 25 g dels quals bullits durant 30 min (U = 19% segons referència) i 15 g més bullits els darrers 15 minuts (U = 12%)
1 Ray DANIELS, Designing Great Beers, Brewers Association, 1976, pàg 31: taula de potencials d'extracció per a diferents maltes
2Ray DANIELS, Designing Great Beers, Brewers Association, 1976, pàg 75: taula (9.2) de correspondències entre tipus de cervesa i IBU percebut
3 Ray DANIELS, Designing Great Beers, Brewers Association, 1976, pàg. 80: coeficients corresponents a diferents temps de cocció del llúpol
4 Ray DANIELS, Designing Great Beers, Brewers Association, 1976, pàg. 79: fórmula de correcció per a densitats elevades (probablement conté un error)