Papallones molt i molt viatgeres

DEL_4784-01

Art déco? La de la foto és —crec— una papallona tigre (Danaus chrysippus). Vivia als Ullals de Baltasar (Amposta), unes surgències pluvials procedents de les serralades del Montsià i els Ports que converteixen el paisatge en un gran aiguamoll, delit de turistes humans fascinats pels eucaliptus, els nenúfars i bestioles com ara la retratada.
 
I com de difícil fou retratar-la! Coi! Amb el seu vol caòtic, capaç de batre l'enfocament predictiu de la càmera! Quina sorpresa no fou saber que aquesta papallona —molt semblant a la papallona monarca, coneguda per les seves anades i tornades de Mèxic al Canadà— acostuma a viatjar entre Àfrica i Europa! Com es pot viatjar tan lluny amb aquest vol tan desendreçat, oi? Doncs sí.
 
La seva predilecció pels paisatges humits la fa molt popular al delta de l'Ebre. És, segons com es miri, una turista més; però no sé pas si al Delta o a l'Àfrica, perquè les papallones, com els humans fa anys, no tenen allò que en diem passaport ni nacionalitat. Tenen, això sí, uns colors i una bellesa fora mida. Són, ben bé, un monument d'allò que convinguérem d'anomenar art… i, més tard, art abstracte.
 

DEL_4785-01

 

Vegeu més imatges del Delta

About Toni

-Has viles, ni castells, ni ciutats, comtats ni ducats? -He amors, pensaments, plors, desirers, treballs, llanguiments, qui són mellors que emperis ni regnats (Ramon Llull)
This entry was posted in Ciència, Fotografies, Viatges and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>